De juiste verbinding is het halve werk!

Jongen bouwt QUADRO

Klein en onopvallend, maar veelzijdig in gebruik: we gaan het hebben over verbindingen. Waarom heb je zoveel verschillende verbindingen nodig? Wat is het verschil tussen de kruisverbinding en de flexiverbinding en waarom hebben sommige verbindingen geen schroefgaten? Dat kom je allemaal te weten in dit artikel.

Platte en ruimtelijke verbindingen

In de eerste plaats is er een verschil te maken tussen platte en ruimtelijke verbindingen. De platte verbindingen gebruik je om een oppervlak te creëren, met een ruimtelijke verbinding bouw je de ruimte in, dus driedimensionaal. (Om die reden bevat het bestelnummer van de ruimtelijke verbindingen drie nullen en het nummer van de platte verbindingen maar twee – bijvoorbeeld 00041 en 00141). De 3-armige platte verbinding heeft de vorm van de letter T en heet daarom ook T-verbinding. De 3-armige ruimtelijke verbinding is geschikt voor het bouwen van hoeken. De 3- en 4-armige verbindingen hebben een verrassend detail: aan één kant ontbreken de schroefgaten. Veel QUADRO bouwers staan daar nogal van te kijken. Sommige ijverige knutselaars gaan er zelfs vanuit dat het een productiefout is, maar nee: we hebben de gaten om productietechnische redenen weggelaten. Het is technisch gewoon niet anders mogelijk. Wat betekent dat voor jouw constructie? Gelukkig helemaal niks. Je draait de verbinding gewoon om en dan lukt het gewoon weer. Het herhaaldelijk in elkaar steken van de verbindingsstukken en buizen heeft overigens geen enkel gevolg voor de houdbaarheid van de onderdelen en kan zo vaak worden herhaald als je maar wilt – dat garanderen wij!

Platte verbindingen
Platte verbindingen
3D connectors
3D connectors

5- en 6-armige ruimtelijke verbindingen

Van alle verbindingen die in een QUADRO bouwpakket worden geleverd, is de 5-armige ruimtelijke verbinding de verbinding die de meeste mogelijkheden biedt. Hij wordt alleen nog overtroffen door zijn 6-armige broertje, die echter een exoot is – je zult hem in geen enkel bouwpakket vinden. Want met de 5-armige verbinding kun je al bijzonder creatieve en complexe modellen bouwen, die je naar jouw eigen ideeën kunt vormgeven. Met deze verbinding en de 6-armige verbinding kun je in alle richtingen bouwen, waardoor grote projecten ontstaan. In de Playcenters van QUADRO zijn bijvoorbeeld veel 6-armige verbindingen verwerkt. De 6-armige ruimtelijke verbinding geeft modellen een buitengewoon hoge stabiliteit, zoals deze bijvoorbeeld bij bouwwerken voor evenementen vereist is.

6-armige verbinding, ruimtelijk
6-armige verbinding, ruimtelijk

Diagonale verbinding

Het zou een beetje saai zijn als je voor je constructies alleen maar hoeken van 90° ter beschikking zou hebben, zoals je deze met de ruimtelijke verbindingen maakt. Daarom hebben wij de diagonale verbinding bedacht – daarmee wordt alles nog interessanter, want je kunt nu schuine gevels en dus ook daken maken. En dan is het nog maar een klein stapje naar een huis plus garage en een schuin dak (A0116)! Dit kun je bouwen met het QUADRO Universal bouwpakket. Of mag het nog ietsje exclusiever zijn? Wat dacht je van een gigantische jachtboot met een grote boeg (A0116)? Ook hiervoor vormt het Universal bouwpakket de basis.

Diagonale verbinding
Diagonale verbinding

Flexiverbinding

Maar wat doe je als je een andere hoek nodig hebt dan een hoek van 45° die de diagonale verbinding biedt? In dat geval raden wij je aan de flexiverbinding te gebruiken. Hoe flexibel deze is, zie je al aan de naam. Hiermee kun je iedere hoek maken die je maar kunt verzinnen, bijvoorbeeld om een breder dak te bouwen, zoals bij het ballenbad.

Met de flexiverbinding kun je toveren: door aan het scharnier te draaien kun je deze steeds weer van een platte kruisverbinding in een vierarmige ruimtelijke verbinding veranderen. Dat doe je door middel van de bout die je in het bijbehorende scharnier steekt. Hiermee kun je bovendien twee buizen naadloos met elkaar verbinden, zonder dat de verbinding te zien is.

Flexiverbinding
Flexiverbinding

De scharnieren van een flexiverbinding passen over iedere verbinding en kunnen door middel van een vergrendeling worden vastgezet.

Open T-verbinding

De Open T-verbinding en de dragende verbinding zijn ontwikkeld voor de QUADRO DRIVE inclusief aandrijving en worden bovendien gebruikt om meubels met deuren en ramen of bijvoorbeeld een ophaalbrug voor een kasteel te maken. Bij dit soort verbindingen zijn de daarmee verbonden onderdelen beweeglijk. Met behulp van de Open T-verbinding kan bovendien een QUADRO stuurwiel worden gebouwd. Hierbij wordt de Open T-verbinding over een normale verbinding geschoven en door middel van een vergrendeling vastgezet.

Open T-verbinding
Open T-verbinding

Dragende verbinding

De dragende verbinding kan voor de constructie van deuren of ophaalbruggen worden gebruikt, maar vooral ook voor de bij QUADRO DRIVE noodzakelijke assen, waarbij een 75 cm lange buis – die door twee dragende verbindingen loopt – vrij kan meedraaien.

Dragende verbinding
Dragende verbinding

Dubbele buisverbinding

Het lijkt een eenvoudig onderdeel, maar de dubbele buisverbinding heeft toch een kleine QUADRO revolutie teweeggebracht. Want nu kun je ook hellingen creëren. En dat is natuurlijk te gek. Dat zie je aan het QUADRO bouwpakket Adventure – dat is behoorlijk populair en beschikt uiteraard over een helling!

Double tube connector
Double tube connector

Wat maakt de dubbele buisverbinding zo slim? De schroefgaten zijn niet symmetrisch geplaatst! Daardoor zijn verschillende hellinghoeken en dus hellingen met een verschillende lengte en hoogte mogelijk. Van een helling van één paneel voor de kleintjes tot en met een megahelling van vier panelen: aan je creativiteit zijn geen grenzen gesteld. Als je vier panelen gebruikt, heb je echter wel een ondersteunende constructie nodig om doorhangen te voorkomen.

Double tube connector
Double tube connector

Hoe werkt de dubbele buisverbinding? Er kunnen twee buizen helemaal doorheen worden gestoken, wat vele voordelen biedt. De ene buis hoort dan bij het horizontale platform, de andere bij de helling. Hou hierbij altijd de volgende vuistregel aan: de helling moet dubbel zo lang zijn als de hoogte waarop deze begint. Bij een hoogte van 35 centimeter heb je dus een helling van 70 cm lengte nodig.

Je wilt een hele gave helling bouwen? Kies dan bijvoorbeeld voor het model “Grote toren met megahelling” (A0140) dat je kunt bouwen met het bouwpakket QUADRO Evolution.

Open dubbele buisverbinding

De open dubbele buisverbinding lijkt op de dubbele buisverbinding, maar is aan beide kanten open. Op die manier kun je een geopende deur ook weer sluiten – heel handig. Dit wordt mogelijk gemaakt door het klemeffect: de deur wordt door de open dubbele buisverbinding vastgehouden, terwijl de klem aan de andere kant stevig aan de constructie is vastgeschroefd (dit is te zien in de video van 24 mei 2018 die je vindt via de volgende link: https://quadroworld.tumblr.com/).

De open dubbele buisverbinding is ideaal als je iets wilt vastzetten dat je met weinig kracht – en zonder een schroef te verwijderen – ook weer los kunt halen. Bovendien kun je daarmee verschillende constructieonderdelen op elkaar leggen, zoals bijvoorbeeld vroeger bij het ballenbad: de tent werd gewoon boven op het zwembad gezet. Daarmee had je op zonnige dagen een zonwering voor het zwembad of binnenshuis een mooi dak voor het ballenbad, waardoor er meer geborgenheid wordt gecreëerd. Inmiddels wordt het dak er vast op geplaatst en met schroeven vastgezet. De voordelen zijn echter dezelfde.

Open dubbele buisverbinding
Open dubbele buisverbinding

Adapter

De Adapter is ontzettend klein, maar ook ontzettend handig. Oorspronkelijk was deze bedoeld voor rolwielen. Daarom vind je deze in het QUADRO Evolution bouwpakket en ook in de Mobil Sets. Bij het model “Design speelgoedvliegtuig” (A0141) zijn de rolwielen nodig om de looprichting te bepalen. Met de grote wielen, die aan de voorkant zijn bevestigd, zou je anders alleen maar rechtuit kunnen rijden – dat zou een beetje saai zijn.

Maar deze verbinding kan nog veel meer: je kunt er open verbindingstukken mee afsluiten. Over het algemeen geldt dat je verbindingen nooit open mag laten, maar altijd moet afsluiten, om letsel te voorkomen. Een gesloten verbindingsstuk of een afgesloten buis kan bovendien als tafelpoot worden gebruikt. Of als afstandhouder voor een rek, als het de bedoeling is dat het niet strak tegen de muur aanstaat. Bij een hoogslaper kun je ook de treden van een ladder ermee afsluiten en ze zo aan de constructie bevestigen. Je kunt je bouwsel ermee aan de muur vastschroeven of op de vloer verankeren – de adapter is namelijk ook voorzien van schroefgaten. De bouwmarktketen Hornbach heeft op die manier bijvoorbeeld een stopper voor de schappen gemaakt. Daarvoor werd de adapter vastgeschroefd, daarna alleen nog de verbinding met de adapter verbonden en de schroef vastgezet.

Display, bevestigd met een adapter
Display, bevestigd met een adapter
Adapter
Adapter

Kortom: dit onderdeel biedt ruimte voor talrijke handige ideeën en is het perfecte accessoire voor knutselaars.

 

Nu je dit allemaal hebt gelezen, ben je een expert op het gebied van verbindingen en kun je er vrolijk op los bouwen. Maar vergeet niet vooraf de juiste verbindingen aan te schaffen! 😊

Reacties

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.