In het land van de fantasie

Hier kunnen kinderen zich op een creatieve manier uitleven

In Krakau is er een plek waar je kunt ontkomen aan de jungle van beton en een uitstapje kunt maken naar het land van je dromen. Helili is de naam van deze plek, waar niet alleen kleine maar ook grote mensen het helemaal naar hun zin hebben.

Hoe begint het verhaal van deze magische plek? In eerste instantie op dezelfde manier als vele andere verhalen: Joanna woont met haar man in Dubai en wordt daar moeder. Ze brengt veel tijd met haar dochter door, ze hebben samen veel plezier. Alleen als ze in haar vaderland Polen is, weet ze niet zo goed waar ze naartoe kunnen gaan. De plek waar zij en haar kleine dochtertje zich prettig zouden voelen, bestaat gewoon nog niet. Daarom besluit Joanna daar iets aan te doen. En ze richt Helili op.

Dat haar fantasieland zo moest heten, stond van begin af aan vast: als men haar dochtertje Helena naar haar naam vroeg, antwoordde ze altijd met “Helililililili”. Hoewel dat wel een beetje te lang was, vond Joanna het toch wel een passende naam.

Ze creëerde een plek waar moeders en kinderen zich even kunnen onttrekken aan de drukte en overvloed van indrukken van onze moderne tijd. Hier kan men zich concentreren – en dan vanzelf op nieuwe ideeën komen. De ruimtes zijn minimalistisch ingericht, de meubels en het speelgoed van geselecteerde kwaliteit. Iedere ruimte is anders ...

De ene ruimte vormt een symbiose van techniek en natuur: de muren zijn vrijwel volledig zwart, in het midden staat een glijbaan. Als een kind van de glijbaan glijdt, worden verschillende beelden van de natuur op de muur geprojecteerd, begeleid door het zoemen van bijen of het ruisen van de zee. Natuur speelt in Helili een belangrijke rol – dat komt tot uitdrukking in de talrijke houten elementen. Desondanks mag ook de techniek (goed gedoseerd) niet ontbreken, want deze hoort nu eenmaal bij onze huidige wereld.

Andere ruimtes zijn iets realistischer: in de ene ruimte vindt men bijvoorbeeld handbezems en schoppen. En een strijkplank. Een andere ruimte is ingericht als werkplaats. Alle ruimtes worden gebruikt door zowel jongens als meisjes die een bezoek brengen aan Helili; daar let Joanna op.

Je kunt hier gewoon doen waar je zelf zin in hebt, maar er zijn ook regelmatig workshops, cursussen en evenementen, waarin kinderen en ouders steeds weer nieuwe impulsen krijgen: van Cosmic Kids Yoga afgeleide kinderyoga, waarbij de kleintjes yogaoefeningen doen, die passen in een spannend verhaal, of bijvoorbeeld het “vakantiekamp” dat kortgeleden plaatsvond en waarbij de kinderen regenexperimenten in een glas hebben gedaan en al spelend leerden hoe belangrijk water voor de mens is. Of neem nou de “survivaltraining”, waarbij je kon leren, hoe je met de meest eenvoudige middelen water kunt filteren, welke planten je kunt eten en welke giftig zijn en hoe je sporen kunt lezen. Ze deden ook een opgraving, waarbij aan het einde het skelet van een T-rex in elkaar werd gezet – de kinderen gaven hem de naam Stefan.

Dinsdag is knoeidag. Dan zitten de kleintjes aan een tafel, waarop pasta staat, verschillende soorten pap en andere eetbare dingen. Hier mogen ze alles op het gebied van tastzin en smaak naar lieve lust uitproberen. En ze mogen niet alleen knoeien, het is zelfs de bedoeling dat ze het doen. Na afloop worden de kleintjes omgekleed, waarna ze gelukkig en tevreden naar huis gaan. De vraag is alleen: wie ruimt dat allemaal op? Daarvoor zorgt Helili – deze keer hoeven de moeders helemaal niets te doen.

De ouders nemen hier sowieso een belangrijke plaats in: de omgeving is zodanig vormgegeven dat ook zij zich hier prettig voelen. Naast een café met veel lekkere dingen, waar ook ouders graag van snoepen, is er ook een zone waarin je rustig kunt werken. Bij Helili staat het gemeenschapsgevoel op de eerste plaats. Hier helpt men elkaar, bijvoorbeeld tijdens de moedermeetings, waar velen van hen steeds weer opgelucht vaststellen, dat ook andere ouders een dergelijke situatie al eens hebben beleefd.

Het bijzondere is: bij verjaardagen, die hier op talrijke creatieve manieren kunnen worden gevierd (bijvoorbeeld als ninjaverjaardag of in de stijl van de ijskoningin), feliciteert Joanna ook de ouders. Want het is ook hun dag. Deze traditie heeft ze uit Nederland meegebracht, want daar komt haar man vandaan.

2× QUADRO Adventure Home

Sinds kort maken twee QUADRO Adventure Mint bouwpakketten deel uit van Helili. Door hun mintkleuren passen ze perfect in de op de natuur geïnspireerde omgeving. En toch hebben de kleintjes de nieuwe aanwinst onmiddellijk ontdekt en in beslag genomen, direct nadat Joanna en de inmiddels vijfenhalf jaar oude Helena het pakket samen in elkaar hadden gezet. Echt iedereen vindt het nieuwe speelgoed helemaal te gek. De kleintjes glijden voorzichtig de minihelling af, de groteren hadden gelijk al heel veel goede ideeën: met behulp van andere speelgoedelementen hebben ze een QUADRO slalompiste gebouwd. En een tunnel. De kinderen laten niet alleen hun speelgoedauto’s ervan afrijden, maar glijden uiteraard ook zelf – intussen ook al staande. Want wie zegt dat je alleen zittend mag glijden? Uiteraard letten de medewerkers van Helili wel op de veiligheid.

Joanna wilde een vriendelijke, inspirerende plek voor ouders en kinderen creëren. En dat is zeker gelukt. Dus als je ooit in Krakau bent, ga gezellig even langs. Het fantasieland van Joanna Klinkenberg vind je hier.

En hier kom je terecht bij extra informatie over het Adventure bouwpakket.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd