Maximale pret bij MiniMini

De perfecte plek voor ons drieën

Net als alle kleine kinderen willen de peuters van het kinderdagverblijf MiniMini in Krakau iedere dag weer iets nieuws ontdekken. En dat lukt aardig, want hier gebeurt ook daadwerkelijk iedere dag weer iets nieuws. In dit artikel vertellen we je wat er nu weer gebeurde.

Maar wat doen ze hier verder? Soms komt Lilu langs en wordt geknuffeld, gekust en uitgebreid geaaid. De zwarte labrador is een kindervriend en heeft een belangrijke taak: hij moet de kleintjes wennen aan de omgang met dieren en vooral de kinderen die thuis geen eigen huisdier hebben, de kans geven om met hem te gaan wandelen en met hem te spelen en te knuffelen.

Bovendien organiseert deze crèche steeds weer themaweken – onlangs was het bijvoorbeeld de Week van de Pompoen of van de Boom – waarin steeds het desbetreffende thema centraal staat. Eerder maakten de kinderen van de crèche meerdere weken achter elkaar steeds weer een uitstapje naar de verschillende werelddelen. Daarbij konden ze andere culturen leren kennen: ze leerden traditionele dansen, knutselden Afrikaanse maskers of proefden culinaire specialiteiten uit verschillende landen.

Op culinair gebied krijgen de kleintjes ook op andere manieren heel wat voor hun kiezen – een keer per week leren ze alles over het klaarmaken van eten, waarbij de kleintjes vooral de zintuigen aan bod kunnen laten komen: ze maken kleurrijke cocktails, boterhammen en koekjes, kneden soms zelfs deeg en bekijken door de ruit van de oven hoe het rijst. Samen met de peuterleidsters ruiken ze aan verschillende specerijen en proberen ze zelf kleine gerechtjes klaar te maken.

Daardoor gaan de MiniMinis al op zeer jonge leeftijd bewust met voeding om: op verjaardagen wordt er niet getrakteerd op de gebruikelijke berg aan zoetigheid, maar iets van koek, fruit en groenten. “Wij hebben een situatie gehad waarin bij een afscheid elk kind een taart meebracht. Plotseling hadden we negen taarten”, lacht Sylwia, een van de peuterleidsters. Op dat moment stond vast: er moet iets gebeuren. Want zoetigheid is niet alleen ongezond. “Je kunt een verjaardag ook heel anders vieren", vindt ze. “En bovendien wen je de kinderen dan niet gelijk op jonge leeftijd aan al die zoetigheid.”

Bijna nog spannender dan de verjaardagen was de Dag van de Politie in de crèche MiniMini. Een politieagent gaf de grotere kinderen uitleg over zijn beroep, sprak met hen over veiligheid en ze konden een kijkje nemen in een echt politiebureau. Ze mochten zelfs in een politieauto stappen! De auto werd onmiddellijk belaagd en de kinderen kwamen tot de conclusie dat ze er met z’n achten in konden. Daar moet bij gezegd dat één Mini-muisje slechts een been binnen had – maar dat telt natuurlijk net zo goed!

En wat valt er nu voor nieuws te beleven bij MiniMini? Een QUADRO klimrek natuurlijk. In CLASSIC kleuren, die bij de kinderen heel goed in de smaak vallen. De peuters hebben het QUADRO Evolution bouwpakket onmiddellijk helemaal in beslag genomen en in de Week van de Zee een schip ervan gebouwd. Ze zijn blij dat ze ook op regenachtige dagen nu een te gekke binnenspeeltuin ter beschikking hebben. De peuterleidsters zijn van plan om binnenkort met QUADRO een parcours te bouwen, zodat de kinderen tijdens de bewegingsles erover kunnen springen of erdoor kunnen kruipen. En omdat QUADRO zo veelzijdig is, kunnen ze het zeker nog in heel veel andere themaweken gebruiken, steeds weer in een andere samenstelling.

Heel veel foto’s van de MiniMinis vind je op de Facebook-pagina van de instelling.

En hier vind je het QUADRO Evolution bouwpakket.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd