QUADRO Goes Garden. Voor alle tuinmannen, tuinvrouwen en tuinkinderen

© sushytska – adobe.stock.com

Wij werken al enkele maanden onder de projectnaam “Quadro Goes Garden” aan een paar spannende projecten rondom tuinieren. Weet je hoe we op dat idee zijn gekomen? Omdat QUADRO en tuinieren best veel raakvlakken hebben – in dit artikel lichten we alvast een tipje van de sluier op.

Duurzaamheid is het onderwerp van deze tijd. Wij mensen hebben begrepen dat onze grondstoffen niet eindeloos beschikbaar zijn en pikken een gedachte weer op die Hans Carl von Carlowitz driehonderd jaar geleden al eens heeft geformuleerd. Hij zei namelijk dat men in een bos maar zoveel bomen mag kappen als er binnen afzienbare tijd weer kunnen bijgroeien – en dat noemde hij duurzaamheid. Daarmee wilde hij voor meer stabiliteit binnen het ecosysteem zorgen. Intussen heeft ook de VN 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen geformuleerd, waarin het om de toekomst van onze aarde gaat.

In het kader van de nieuwe duurzaamheidsbeweging is een verdere trend ontstaan die op zich ook niet nieuw is: urban gardening, dus het telen van groenten in stedelijk gebied voor eigen consumptie. Vroeger was het gebruikelijk dat bij een huis een groot grondstuk hoorde, waarvan ook altijd een deel als moestuin werd gebruikt. Wegens ruimtegebrek werden de tuinen steeds kleiner, zodat groenteteelt op een gegeven moment onmogelijk werd. Maar van de behoefte aan een eigen moestuin getuigen de talrijke volkstuintjes die in vele Europese steden te vinden zijn. Wie geen volkstuin heeft, maar toch zelf groente wil telen, moet improviseren – en doet dat ook steeds meer. Zo zijn stukje bij beetje stadstuinen ontstaan: planten hangen in potten voor de gevel van een huis, steeds meer groene daken worden aangelegd en velen toveren hun balkon om in een kleine oase.

© JibJib – adobe.stock.com

Bij deze “back to basics” trend neemt ook het gezinsleven een steeds belangrijkere plaats in: het zelfvoorzienende gezin wordt een nieuw ideaal. En dan kom je al snel uit bij QUADRO. Maar wat is er duurzaam aan QUADRO, zul je misschien vragen. Het antwoord is: alles.

We zetten even in het kort voor je op een rij waarom QUADRO zo milieuvriendelijk en duurzaam is:

  1. QUADRO doet niet aan geplande veroudering (meer hierover kun je hier lezen).
  2. Onze producten gaan zelfs meerdere generaties mee. Door de modulaire opzet kan men QUADRO steeds weer opnieuw en op nieuwe manieren in elkaar zetten. Daar hebben je kinderen jarenlang plezier van.
  3. Normaal gesproken koop je steeds weer nieuw speelgoed voor je kinderen. Bij QUADRO is dat niet nodig, want je kunt altijd weer opbouwen op dat wat je al in huis hebt. Het begeleidt je kinderen vanaf een leeftijd van 6 maanden tot ze 8 jaar of zelfs ouder zijn. Daardoor bespaar je op de aankoop van heel veel ander speelgoed.
  4. QUADRO is – in tegenstelling tot vele andere producten – universeel en kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. Dankzij het gebruik van kunststof van hoge dichtheid zuigt het zich niet vol met vocht en neemt het zelfs geen geurtjes aan. In de koudere tijd van het jaar maak je QUADRO gewoon met veel water en een beetje afwasmiddel schoon. Daarna kun je het gerust op het tapijt in de kinderkamer zetten, zonder dat het vlekken of onaangename geurtjes achterlaat.
  5. QUADRO gebruikt materialen die tevens worden gebruikt voor de productie van verpakkingen voor levensmiddelen. Dat betekent dat ze niet alleen heel goed tegen zeer lage en zeer hoge temperaturen kunnen – ze zijn ook niet gevaarlijk voor je kinderen (recyclingklasse 5 en 2) en zeer sterk en vrijwel onverwoestbaar. Daarom gaat QUADRO generaties lang mee.
  6. QUADRO is duurzamer dan houten speelgoed dat door het rooien van bossen zo goedkoop mogelijk wordt gewonnen en met conserveringsmiddelen wordt behandeld om het weerbestendig te maken. Bij QUADRO moeten geen extra middelen worden aangebracht, om het tegen het weer te beschermen – want als je het buiten gebruikt, verrot het niet en het schimmelt ook niet.
© Stockwerk-Fotodesign – adobe.stock.com

Maar nu weet je nog steeds niet waarom je dit artikel over het onderwerp duurzaamheid en urban gardening in onze blog leest. En weet je wat? Wij houden je ook nog even in spanning. Als het zover is, zul je zien dat wij de duurzaamheidsgedachte van QUADRO nog verder hebben doorgedacht en ook op het gebied van innovatie nog ambitieuzer zijn geworden – dat wij alles wat wij in onze artikelen schrijven en in onze producten realiseren ook uit overtuiging doen en dat het deel uitmaakt van ons leven. Maar één ding kunnen we alvast verklappen: het wordt groen – heel erg groen. En lekker. En de kleintjes leren er iets van. En ... maar dat vertellen we later. Binnenkort volgt de onthulling. Wij kunnen het zelf bijna niet afwachten.

Wist jij ...

... dat groendaken en begroeide muren voor lagere temperaturen binnen in het gebouw zorgen? Dat scheelt soms wel 11 °C. Dit effect is in zeer warme steden sterker dan in steden met gematigde temperaturen. Maar ook de omgeving wordt ietsje koeler, want een begroeid oppervlak wordt niet zo warm en straalt daardoor ook minder warmte uit. Bovendien geven planten water aan hun omgeving af, waardoor de lucht ook ietsje afkoelt.[1]

 

Heb je door dit artikel zin in tuinieren gekregen? Lees dan ook onze uitgebreide tekst over het onderwerp „Urban Gardening“.

Catherine Brahic. ‘Green roofs’ could cool warming cities. NewScientist, 28.09.2007

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd